Povijest Narodne knjižnice - Drniš

U drugoj polovici 1866. godine, na inicijativu hrvatske općinske uprave, ozbiljno se počelo raditi na tome da se u Drnišu otvori čitaonica. Na početku prosinca 1866. već se bilo prijavilo 40 potpisnika i društvo je praktički bilo osnovano. Izabran je privremeni odbor od tri člana koji je imao zadatak pronaći prikladne prostorije, sklopiti pogodbu i nabaviti potrebni namještaj. Osnovan je i odbor za izradu društvenog pravilnika. Svrha je društva bila njegovanje hrvatskog jezika i briga za poboljšanje socijalnih prilika stanovništva. U društvo su bili pozvani i talijanaši ali su se odazvali samo neki. Čitaonica je službeno otvorena 25. veljače 1867. godine pod nazivom "Slavjanska narodna čitaonica". U 12 sati toga dana došli su u čitaonicu svi članovi koji nisu bili zapriječeni. Prvi predsjednik društva fra Mate Mlinar, drniški dekan, održao je govor na hrvatskom jeziku. Poslije njega održao je govor na talijanskom jeziku općinski tajnik, odvjetnik dr. Forlani. Navečer je održan svečani ples na koji su došli i neki gosti iz Knina i Šibenika.

Čitaonica je potkraj 1877. godine bila zapuštena zbog nemarnosti članova. Od njih 30 jedva su je trojica polazila, jer su neki od njih bili u zavadi s vlasnikom kavane koja se nalazila u prizemlju čitaonice. Članovi nisu plaćali članarine, iz čitaonice su nosili listove i časopise sa sobom kući. Godine 1878. došla je nova uprava koja je nastojala ukloniti nerede, upisati u čitaonicu sve domoljube i održavati među njima slogu i razumijevanje. Na prijedlog Mihe Čovića Plenkovića, 28. prosinca 1878. godine izabrana je nova uprava. Za predsjednika je izabran Paško Skelin, za potpredsjednika Marko Živković Šupuk, za tajnika i blagajnika Nikola Vežić. Pod novom upravom čitaonica je počela lijepo napredovati. U nju su se učlanili novi članovi, ali samo Hrvati i katolici. Nakon tragične smrti dr. Mate Grubišića 8. kolovoza 1886. godine osnovana je nova "Hrvatska čitaonica". Prvu upravu sačinjavali su dr. Jere Buzolić, predsjednik, dr. Dane Novak, potpredsjednik, Vicko Viličić, blagajnik, Nikola Vežić, knjižničar, Srećko Grubišić, tajnik. Svrha joj je bila buditi hrvatsku svijest u svojoj sredini.

Od 16. ožujka 1968. godine Knjižnica djeluje kao Gradska knjižnica pri drniškom Centru za kulturu. Za vrijeme okupacije Drniša cjelokupni fond knjižnice je uništen, a prostor devastiran. Nakon Domovinskog rata Knjižnica djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Drniš. Sredstvima Ministarstva kulture obnovljen je prostor knjižnice i najveći dio knjižnog te neknjižnog fonda. Odluka o osnivanju samostalne knjižnice pod imenom Narodna knjižnica - Drniš donesena je 15. prosinca 1999. godine.

E-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon

(022) 888 140

Adresa

Kralja Zvonimira 8
22320 Drniš

Radno vrijeme

POGLEDATI OVDJE