Skip to main content

Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

Predstavljen "Vodič kroz suhozidnu baštinu Šibensko-kninske županije"

Sinoć je u Narodnoj knjižnici-Drniš predstavljen "Vodič kroz suhozidnu baštinu Šibensko-kninske županije" autora dr.sc. Jadrana Kale, etnologa u Muzeju grada Šibenika i nastavnika Sveučilišta u Zadru.

Predstavljači su uz autora dr. sc. Jadrana Kalu bili ravnateljica knjižnice Danijela Drezga i ravnatelj drniškog muzeja Davor Gaurina.

U Vodiču su vrste građevina po temama pregledno raspoređene i sjajno ilustrirane. Neke su spomenute i prvi put, a autor je napomenuo da to, inače, nije popis svih većih suhozidnih građevina nego izbor najvrsnijih i to s najvažnijim podacima i mjerama. Tu su i karte i abecedno kazalo pa i kronološka vrpca. Vodič je neizmjerno korisno štivo, a ono što knjiga ne može, a možda je isprovocirala nečiji odlazak na teren, nalazi se na portalu suhozid.hr.

Zanimljivo je kako Šibensko-kninska županija, od Dinare pa do Kornata, ima najveću mrežu suhozidnih građevina u Hrvatskoj; čak 51 posto naše županije, u prosjeku, pokriveno je mrežom suhozida, odnosno ovo je kraj s najviše kamenih krajolika i kamenih građevina na istočnoj obali Jadrana.

O tome koliko je tema bila zanimljiva drniškoj publici najbolje govori podatak da su svi primjerci Vodiča bili rasprodani.

Aktualno