Skip to main content

Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

Održano putopisno predavanje Gorana Blaževića "Kontra vjetra"

U okviru ovogodišnje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige sinoć je u Narodnoj knjižnici-Drniš putopisac Goran Blažević održao predavanje o svom projektu "Kontra vjetra" koja se temeljila na ideji da biciklom prijeđe udaljenost od 3500 kilometara, prateći jednu od tri migracijske rute koje afrički narodi koriste u pokušaju dolaska do Europe.

Nova putnička priča Gorana Blaževića odvela je sve posjetitelje od zelenog Senegala preko vjetrovite Mauritanije i pustoši Zapadne Sahare, preko urbanog Maroka sve do španjolskog teritorija na afričkom kontinentu.

- Moj je cilj bio prelazak Saharske pustinje, ali kako svako putovanje želim na neki način povezati s nekim projektom i nekom pričom bila je ideja da pokušamo pratiti jednu od mnogih afričkih migracijskih ruta - komentirao je Blažević.

Na tom mu se putu pridružio Ivan Mladenović iz Šida kojeg nikada do tada nije upoznao uživo, te su se suočili s vlastitim pogledima na svijet i krenuli u prelazak čitavog ruba Saharske pustinje isključivo vlastitim snagama – kontra raznih izazova, kontra vjetra koji neprestano puše u suprotnom smjeru. Blažević je istaknuo kako biciklisti uglavnom biraju obrnuti smjer rute kojom su oni biciklirali, upravo radi vjetrova koji su izrazito snažni i samim time otežavaju putovanje. Za ovaj pothvat im je trebalo mjesec i pol dana, a tijekom svog putovanja objasnio je kako je očekivao da će se, s obzirom na to da je bijelac, morati suočiti s neugodnim pogledima afričkog stanovništva, međutim, u nijednom trenutku se nije tako osjećao te ga, kako kaže, "nitko nije doživljavao".

Na kraju svoje rute, putovanje nije završilo jer je krenula COVID-19 pandemija.

Bio sam u Maroku u trenutku kada su se počele otkazivati avionske linije. Čak šest avionskih karata sam kupio, a da avion nije poletio, da bi ona sedma bila sretna. Još veća sreća je što je to bio posljednji let iz Maroka prema Europi, odnosno Istanbulu. Da sve bude u stilu i avionska linije Istanbul - Sarajevo kojom sam se vratio bila je zadnja – rekao je Blažević.

Aktualno