Skip to main content

Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

Promovirana zbirka pjesama "Lutanje za vedrinom" autora Ante Tonća Matića

U sklopu Drniškog kulturnog ljeta 2007. u Narodnoj knjižnici-Drniš promovirana je zbirka pjesama "Lutanje za vedrinom", autora Ante Tonća Matića. Knjiga je tiskana u nakladi Knjižnice, a predstavili su je akademik Nadjeljko Fabrio i sin pok. autora tenor Hrid Matić.

Ante Tonći Matić (22. travnja 1922. – 16. veljače 1991.), rodio se u Ružiću pored Drniša. Pohađao je školu u Šibeniku i Drnišu te maturirao uoči Drugog svjetskog rata. Pokazivao je izrazitu sklonost i interes za umjetnost, već u mladosti izlagao je likovne i kiparske radove. Bila mu je želja upisati se na Likovnu Akademiju u Zagrebu ali "teških koraka bat" Drugog svjetskog rata i zlostrana poratna vremena onemogućila su mu daljnje školovanje. Nakon rata suočen je sa stvarnošću i nemogućnošću daljnjeg školovanja, okrenuo se samopodučavanju, te je postigao zavidno znanje i vještinu u slikarstvu i kiparstvu. U Zagrebu se kratko usavršavao u dizajnu. Osim stihova otisnutih u ovoj knjizi, iza njega je ostala nekolicina slikarskih i kiparskih radova; reljefni odljevi portreta djece; Vuge, Davorke i Hrida, bista supruge Jolande, pejzaži rodnog kraja u ulju i akvarelu… neki od radova nestali su u Domovinskom ratu. Osmišljavajući svakodnevnicu maloga mista, bio je jedan od pokretača i nositelja kulturnog života Drniša. U dramskoj sekciji djelovao je kao glumac, redatelj i scenarist.

U posljednji čas spašeni stihovi, sabrani u ovoj zbirci govore o onome što je strogo u nutrini pjesnika - u užem smislu majka, priroda, rodni kraj uz domoljublje, a u širem smislu propitkivanje ljubavi, prolaznosti samoga pjesničkog poziva. 

Iznenadni pjesnik, kako ga je nazvao akademik Fabrio, u svom opsegom nevelikom opusu zavrijedio je da bude čitan. 

Promocija zbirke popraćena je i glazbenim programom u izvedbi Hrida Matića.

Aktualno