Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

U organizaciji Narodne knjižnice - Drniš održano predstavljanje romana "Naročito ljeti" autorice Ankice Tomić

U organizaciji Narodne knjižnice - Drniš sinoć je održano predstavljanje romana "Naročito ljeti" naše sugrađanke Ankice Tomić.

Ankica Tomić, ovogodišnja je dobitnica VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, roman "Naročito ljeti" koja je uz to dobila i 100.000,00 kn od nakladničke kuće V.B.Z. Nakon toga uslijedila je još jedna nagrada i to ona Društva hrvatskih književnika, nagrada "Slavić" za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac.

Ankica Tomić (1972.), kako je sama rekla, pati od osjećaja nostalgije, a ni sama ne zna za čim. Rođena je u Makarskoj, odrastala je u Boru, na Braču, u Stobreču, Drnišu i Siveriću, promijenila je tri osnovne škole i u svaku se teško uklopila, srednju školu upisala je stihijski, a studij kroatistike u Zagrebu, gdje i danas živi, završila je greškom, nadajući se da će jednog dana postati novinar.

Tako je i Ankicu put doista odveo u novine, ali ne kao novinara. Nastavila se baviti jezikom i pisanim izražavanjem, radeći na tuđim tekstovima, dok nije izbrusila vlastiti stil.

Roman "Naročito ljeti" koji je V.B.Z. proglasio najboljim u 2011. roman je o odrastanju djevojčice Ankice tijekom četiri godine koje je provela na Braču. Autobiografska je to priča petogodišnje djevojčice, pričana iz dječje vizure. U romanu nema velikih tema, burnih društvenih događaja. Priča je to o jednom periodu odrastanja u kojem nije bilo posebno traumatskih događaja. I upravo zbog toga nam je taj roman blizak kao da svi jedan dio svog djetinjstva u njemu možemo pronaći.

Ovogodišnja dodjela VBZ-ove nagrade dodijeljena je uz najmanje špekulacija o tome da je sam natječaj namješten budući su se do sada pobjednici V.B.Z-ovog natječaja na Interliberu predstavljali uz već ukoričeno djelo. Po prvi put ove godine zapečaćene omotnice otvarale su se na samom sajmu knjiga.

Samo predstavljanje romana vodilo se kroz formu razgovora između autorice i ravnateljice knjižnice uz istovremeno ugodno, neformalno druženje s publikom.

Aktualno


Kralja Zvonimira 8
22320 Drniš

022 888 140
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

© 2021 Narodna knjižnica - Drniš, Kralja Zvonimira 8, 22320 Drniš.

Sva prava pridržana. Izjava o kolačićima.

Izrada, hosting i održavanje desk.hr