Skip to main content

Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

Noć knjige 2013. u društvu Julijane Matanović

U preko sto gradova i mjesta diljem Hrvatske , u više od 170 knjižnica, pedesetak knjižara, škola i ostalih prostora sinoć od 18 sati pa do jedan sat iza ponoći upriličena je manifestacija "Noć knjige". Pridružila im se i Narodna knjižnica Drniš.

"Noć knjige" održana je u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. travnja te "Dana hrvatske knjige" koji se obilježava dan ranije i sinoć su objedinjena ta dva važna datuma kako bi se promicala kultura čitanja, autora i izdavaštva.

Tom prigodom ljubitelji književne riječi u drniškoj knjižnici družili su se Julijanom Matanović jednom od najpoznatijih hrvatskih spisateljica, sveučilišnom profesoricom na katedri za noviju hrvatsku književnost. Prostor knjižnice bio je premalen za sve one koji su željeli susrest se sa književnicom. Cjelovečernje druženje bilo je kroz priču i razgovor koji je o njezinoj prozi i situacijama koje su je bile poticaj za pisanje, vodila ravnateljica Narodne knjižnice Drniš Danijela Drezga.

Julijana Matanović književnom je zvijezdom postala potkraj devedesetih godina, proslavivši se prvijencem "Zašto sam vam lagala", i od tad, iako je prozu počela pisati relativno kasno jedna od najproduktivnijih spisateljica. Drnišane posebice je zanimala ova njena prva knjiga za koju se zanimanje ni sad, iako se pojavila 1997. godine, ne smanjuje. Zbirka pripovijedaka ili roman i dalje ostaje nedoumica kao i to radi li se doista o autobiografiji ili je autorica, ipak lagala. Paralelno s predavačkom i znanstvenom, nastavila se i njena spisateljska karijera. Izdvojimo knjige: "Lijepi običaji", "Kao da smo otac i kći", "Laura nije samo anegdota", "One misle da smo male", "Tko se boji lika još" do najnovijih izdanja objavljenih prošle godine - knjige "Samo majka i kći", knjige božićnih priča naslovljenoj "Božićna potraga" i knjiga eseja o hrvatskoj književnosti naslovljene "sumnja.strah(at)povijest.hr".

Narodna knjižnica Drniš posjeduje sve uspješnice Julijane Matanović.

Aktualno