Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

Predstavljen roman "Damen kapric" Ankice Tomić

Mlada nagrađivana spisateljica, Siverićanka Ankica Tomić predstavila je sinoć u Narodnoj knjižnici-Drniš svoj novi roman "Damen kapric" objavljen u izdanju Naklade Ljevak, društvenu i obiteljsku dramu kojoj su središnja tema muško-ženski odnosi i vlastiti doživljaj ljubavi.

Nakon zapaženog proznog prvijenca "Naročito ljeti" (2011.) koji je osvojio niz nagrada, u kojemu nostalgično piše o svojem idiličnom djetinjstvu na jednom jadranskom otoku, autorica je u ovom romanu u središte pozornosti stavila bračni par opterećen egzistencijalnim problemima i složenom komunikacijom s roditeljima i prijateljima.

Osnovna radnja tiče se mladog bračnog para koji pokušava riješiti svoje stambeno pitanje, izbjeći život s njegovim roditeljima i dokopati se vlastitog stana. No, kako ne žele ući u dužničko ropstvo i dignuti kredit, pribjegavaju alternativnom rješenju koje umjesto da im pojednostavni, zapravo zakomplicira njihov život. Naime, oni potpisuju ugovor o doživotnom uzdržavanju s jednim starcem koji živi u velikom stanu u središtu Zagreba.Osim što roman tematizira jednu dosta bolnu temu svih Hrvata: gdje živjeti, odnosno, kako si osigurati stan, ono što je vrlo zanimljivo je kako roman kreće kao jedna društvena priča ali se onda počne pretvarati u crnu komediju s elementima krimića.

Roman je naziv dobio po imenu kolača preuzetog iz austro-ugarske kuharice koji u doslovnom prijevodu znači "ženske mušice", jer u njemu su ženski likovi središnji pokretači svih događanja, a time je autorica željela dodatno naglasiti i građansku atmosferu života svojih protagonista.

"Nakon mojeg prvog autobiografskog romana ovaj je potpuna fikcija, iako naravno, kao što u svakoj fikciji ima nešto istinito, tako i u ovim likovima ima mnogo mene same", kazala je autorica na predstavljanju koje je privuklo velik broj posjetitelja.

Predstavljanje ovog romana bila je prigoda za ugodno druženje autorice i publike uz degustaciju kolača "Damen kapric" koje su pripremili članovi obitelji i prijatelji Ankice Tomić.

Aktualno


Kralja Zvonimira 8
22320 Drniš

022 888 140
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

© 2021 Narodna knjižnica - Drniš, Kralja Zvonimira 8, 22320 Drniš.

Sva prava pridržana. Izjava o kolačićima.

Izrada, hosting i održavanje desk.hr