Skip to main content

Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

U sklopu manifestacije "Mjesec hrvatske knjige" našu knjižnicu posjetio književnik Božidar Prosenjak

U petak je za vrijeme školskog sata u sklopu manifestacije "Mjesec hrvatske knjige" našu knjižnicu posjetio književnik Božidar Prosenjak. Susret je organiziran za učenike trećih razreda drniške osnovne škole. U opuštenoj i veseloj atmosferi književnik je učenicima govorio o svom književnom i životnom putu te predstavio svoje knjige koje se nalaze na popisu lektire. 

BOŽIDAR PROSENJAK rođen je 19. kolovoza 1948. u Koprivnici. Djetinjstvo je proveo u podravskom selu Kuzmincu. Tamo je započeo svoje školovanje, nastavio ga zatim u Koprivnici, Parizu i Zagrebu, gdje je diplomirao romanistiku na Filozofskom fakultetu. Objavljuje prozu, pjesme, dramske i kritičke tekstove u dnevnom i periodičnom tisku, na radiju i televiziji. Surađuje u časopisima "Modra lasta", "Radost", "Smib", "Zvrk" i dr. Radovi su mu uvršteni u zbornike, antologije, školsku lektiru i školske udžbenike. Neki su mu tekstovi prevedeni na više od 20 svjetskih jezika. Autor je dvadesetak knjiga za djecu i odrasle. Za svoj književni rad Božidar Prosenjak primio je više uglednih nagrada, a najznačajnije su "Ivana Brlić-Mažuranić" i "Grigor Vitez" (Zagreb, 1989. za roman "Divlji konj").

Prva knjiga koja je bila objavljena kao njegov samostalni rad objavljena je 1960. godine. U njoj su bile dječje pjesme i proza, a imala je naziv "A".

Neka od djela koja se nalaze na popisu obvezne lektire za učenike osnovne škole su: "Miš", "Sijač sreće", "Divlji konj".

Božidar Prosenjak odgovarao je na brojna pitanja učenika te ih nasmijao svojim ležernim pristupom i humorom. Koliko su djeca bila zadovoljna ovim gostovanjem govori i činjenica da niti jedno dijete nije željelo otići iz Knjižnice dok nije dobilo autogram od književnika Prosenjaka.

Aktualno