Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

Noć knjige u Narodnoj knjižnici - Drniš

Još jedna Noć knjige protekla je u ugodnom ozračju u Narodnoj knjižnici u Drnišu. Predstavljena je zbirka priča "Kužina babe Tonke" novinara i urednika Zdravka Pilića, uz prigodan nastup šibenskog dueta Dreamtime. Priče koje je autor godinama pisao za Šibenski list pronašle su svoje mjesto među koricama knjige. Dobrom raspoloženju brojnih posjetitelja doprinio je neposredan i spontan nastup autora i njegovog gosta doktora Ivice Madžara, predsjednika kulturno-umjetničke udruge Zvona Zagore.

Pročitavši nekoliko priča iz predstavljene knjige, okupljenima su približili oblik života i svakodnevicu Zagore koja se danas polako gubi a negdje je već dio prošlosti. Dogodovštine vezane uz kućno ognjište te život u kojem su radio i telefon novina ispričane su običnim govorom - ikavicom - pa su specifične emocije i temperament tipičan za naše područje živo prikazani u svakoj od priča. Inspiraciju za naslov, a onda i teme, autor je pronašao u sjećanju na jedno "vrime koje je u Zagori nestalo". Drži tako da tekstovi, osim sentimentalne vrijednosti, koju imaju za ljude posredno ili neposredno vezane uz priče, imaju i dokumentarnu vrijednost o jednom vremenskom razdoblju, sa svim osobitostima i dražima koje se uz to vrijeme vežu.

Cjelokupno raspoloženje večeri najbolje opisuje sam Pilić, rekavši: "Jako sam zadovoljan, baš zato što je neformalno, baš zato što je spontano... Jedna atmosfera fantastična, fina, topla, gotovo obiteljska... Možda baš u smislu upravo ove knjige koju smo predstavili – atmosfera kužine: jedna topla atmosfera, atmosfera ognjišta, neke peći, neke topline koja se isijava pa se tu nešto ide, nešto se pije, nešto se razgovara, nešto se ljudika... Jedna ugodna svakodnevica".

Večer je svirkom obogatio šibenski duo Dreamtime, kojeg čine gitarist Nino Nimac i vokalistica Danijela Prpić. Tako su posjetitelji nakon predstavljanja knjige mogli uživati uz uspješnice jazza, soula i bluesa.

Izvor: Radio Drniš

Aktualno


Kralja Zvonimira 8
22320 Drniš

022 888 140
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

© 2021 Narodna knjižnica - Drniš, Kralja Zvonimira 8, 22320 Drniš.

Sva prava pridržana. Izjava o kolačićima.

Izrada, hosting i održavanje desk.hr