Skip to main content

Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

Predstavljen časopis "Osvit"

Proteklog je utorka u prostorijama Narodne knjižnice-Drniš predstavljen prvi broj časopisa "Osvit", godišnjaka za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja.

"Osvit" je krajem prošle godine objavio Ogranak Matice hrvatske Šibenik. Časopis su u drniškoj knjižnici predstavili Zdenka Bilušić, glavna urednica časopisa i predsjednica šibenske Matice te Pavao Roca, jedan od autora.

Predstavljajući prvo izdanje časopisa, Zdenka Bilušić je istaknula kako je riječ o prvom časopisu koji se u Šibeniku objavljuje nakon više od pola stoljeća, te kazala kako je ideja o izdavanju časopisa postojala već dugo no zaživjela je tek u 2016. godini. Časopis je objavljen krajem prošle, za Šibenik obljetničke godine, a promovira se u 2017. koja je također obljetnička i to za Maticu hrvatsku koja je osnovana prije 175 godina.

Osvit je tematski podijeljen u nekoliko cjelina. Prva su studije, rasprave i eseji, potom slijede osvrti i prikazi, sjećanje u povodu pete obljetnice smrti dugogodišnjeg ravnatelja šibenske knjižnice Milivoja Zenića, a časopis donosi i nekoliko pjesama Stjepana Gulina i nedavno preminulog pjesnika Mladena Bjažića.U prvom broju Osvita na dvjestotinjak stranica više je od 30 autora s tekstovima iz područja povijesti umjetnosti, prirodoslovlja, arheologije, književnost, a svi su vezani uz kulturnu i prirodnu baštinu šibenskog kraja.

Na kraju, prisutnima su svoje odabrane stihove pročitale dvije pjesnikinje - Gojka Skorić Pelajić te Veronika Tomić.

Aktualno