Skip to main content

Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

Kristian Novak gostovao u Drniškoj knjižnici

Narodna knjižnica-Drniš u sklopu Mjeseca hrvatske knjige ugostila je književnika koji je osvojio domaće čitateljstvo, ali i književnu kritiku, Kristiana Novaka. O tome koliko je tražen autor govori i činjenica da je gostovanje u drniškoj knjižnici dogovoreno sedam mjeseci ranije.

Kristian Novak (1979.) djetinjstvo je proveo u Sv. Martinu na Muri. Gimnaziju je pohađao u Čakovcu, diplomirao kroatistiku i germanistiku te doktorirao na poslijediplomskom studiju lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Šest je godina radio kao asistent na odsjeku za germanistiku istog fakulteta, a 2012. prelazi na Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, gdje danas predaje kao docent. Uz impresivnu znanstvenu karijeru zanimljivo je da je Kristian Novak od 1998. do 2009. bio standardni reprezentativac RH u karateu; osvajač je niza medalja na europskim i svjetskim prvenstvima.

Kristian Novak u književnim je krugovima postao poznat nakon romana Črna mati zemla (Algoritam, 2013.). Roman „Črna mati zemla“ osvojio je nagradu Tportala za roman godine, prevođen je na mnoge strane jezike, a od proljeća ove godine istoimena je predstava – Zagrebačkog kazališta mladih gdje osvaja publiku i kritičare. Uskoro se priprema i snimanje filma prema istoimenom romanu.

No, Novakov treći roman, Ciganin, ali najljepši (OceanMore, 2016.) knjiga je koja ga je zapravo dovela pod sva svjetla reflektora, na popise bestselsera i duge popise čekanja u većini knjižnica diljem zemlje, pa tako i u drniškoj. Autor koji je dva puta osvojio tportalovu nagradu za roman godine, jer i za roman „Ciganin, ali najljepši“ (2016.) Novak ponovo dobiva nagradu Tportala za roman godine i zasluženo privlači još veću pozornost književne publike koja "guta" njegove romane unatoč ne uvijek lako razumljivom međimurskom govoru.

 Uskoro se priprema premijera „Ciganina“ na sceni HNK-a u Zagrebu, a nedavno je u jakoj konkurenciji dobio još jednu nagradu, za roman "Ciganin, ali najljepši" dobitnik je književne nagrade Ksaver Šandor Đalski za 2017. godinu. 

Odgovarajući na pitanja Novak se osvrnuo na svoj prvi roman, autobiografske elemente u svojim knjigama, suradnju s urednikom K. Lokotarom, međimurski dijalekt te kako na njega reagiraju čitetelji koji su južnije od Zagreba, preostaje li mu vremena, volje i snage da se uz profesuru, obitelj i pisanje i dalje bavi  karateom... 

Posjetitelji su uživali u spontanom nastupu i razgovoru s Kristianom Novakom.

Aktualno