Skip to main content

Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

NAJAVA: Putopisno predavanje Gorana Blaževića "Kontra vjetra: biciklom od Senegala do Ceute"

U okviru Mjeseca hrvatske knjige, u utorak 17.10.2023. u 19 sati u Narodnoj knjižnici-Drniš održat će se susret s Goranom Blaževićem pod naslovom "Kontra vjetra: biciklom od Senegala do Ceute".

Nova putnička priča Gorana Blaževića vodi nas od zelenog Senegala, preko vjetrovite Mauritanije i pustoši Zapadne Sahare, kroz urbani Maroko pa sve do španjolskog teritorija na afričkom kontinentu. Projekt „Kontra vjetra“, temelji se na njegovoj ideji da biciklom prijeđe udaljenost od 3500 kilometara, a u središtu interesa je praćenje jedne od tri migracijske rute koje afrički narodi koriste u pokušaju dolaska do Europe, čime Goran skreće pažnju na jednu važnu socijalnu i političku temu.

Za ovaj je pothvat Goran Blažević dobio nagradu Dijana Klarić za najbolji projekt na Festivalu putnika u Šibeniku 2021. godine. Ovim je riječima stručni žiri obrazložio svoju odluku: „Goran Blažević prevalio je 3500 kilometara na dva kotača afričkim cestama. Avanturistički je podvig biciklirati od Dakra u Senegalu do španjolske enklave Ceute u sjevernoj Africi, neprestano izložen žarkom afričkom suncu i nemilice šiban pustinjskim vjetrom. Istom rutom svakodnevno prolaze tisuće Afrikanaca koji bježe od afričke besperspektivnosti i sanjaju bolji život u bogatoj Europi. Migrantska ruta bila je i nit vodilja njegova putovanja, kako bi bolje shvatio odakle ljudi bježe, što ih goni i kakve opasnosti vrebaju na tom putu. Goran nam svojim putopisima pomaže da bolje shvatimo današnju zapadnu Afriku i težinu života na afričkom tlu, ali istodobno i težinu i ljepotu bicikliranja afričkom pustinjom.“

Radujemo se vašem dolasku!

Aktualno