Skip to main content

Narodna knjižnica - Drniš • Kralja Zvonimira 8 • 22320 Drniš • 022 888 140 • kontakt@narodna-knjiznica-drnis.hr

Od 1867. godine

Narodna knjižnica - Drniš

Podijeli poveznicu s prijateljima

NAJAVA: Noć knjige 2021.

U petak 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige te u sklopu Godine čitanja održava se deseta Noć knjige, najmasovnije kulturno događanje u Hrvatskoj.

Pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i poticanja razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu, Noć knjige jedna je od najvećih i najpoznatijih domaćih manifestacija posvećenih knjizi s tisućama organizatora programa i stotinama tisuća sudionika diljem Hrvatske. Od samog početka Manifestacije želja je organizatora Noći knjige da se u knjižarama, knjižnicama, školama i drugim zainteresiranim prostorima i ustanovama širom Hrvatske organiziraju različita događanja – javna čitanja, predstavljanja knjiga, druženja s autorima, radionice i sl., s ciljem da se oči javnosti usmjere na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima.

Nažalost, već drugu godinu, Noć knjige održavamo bez prisustva posjetitelja, no s brojnim aktivnostima i u nadi da ćemo sljedeće godine sve propušteno nadoknaditi.

Tema ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.

I ove godine, Narodna knjižnica-Drniš pripremila je niz aktivnosti kojima ćemo obilježiti desetu jubilarnu NOĆ KNJIGE:

PREDSTAVLJANJE 4. broja časopisa DRNIŠKI LIBAR

Časopis je godišnjak drniškog ogranka Matice hrvatske koji objavljuje teme iz područja kulture, povijesti i umjetnosti. Isto tako u njemu se kroničarski prate društveno kulturna zbivanja te važnije obljetnice.

U 4. broju objavljujemo sljedeće tekstove:

  • Kronike: Kuga ili covid, ponavlja li se povijest?; 60 godina Gradskog muzeja Drniš
  • Iz zbilje ... iz prošlosti: Vojno-redarstvena operacija Oluja na drniškom području; Franjevački doprinos kulturi drniškog kraja; O nekim demografskim pokazateljima drniškog kraja
  • Poetske i prozne tekstove

Časopis će, u digitalnom obliku, biti dostupan na stranici Narodne knjižnice-Drniš, a svi zainteresirani moći će doći po svoj primjerak u Knjižnicu (svaki dan za vrijeme radnog vremena Knjižnice).

VRATITE ZABORAVLJENE KNJIGE, MI OPRAŠTAMO ZAKASNINU!

Zaboravljene knjige na sam dan manifestacije 23. travnja 2021. od 08.00 do 18.00 sati mogu se vratiti bez naplate zakasnine

PROGLAŠENJE NAJČITATELJA u 2020. godini

Proglašenje najčitatelja odjela za odrasle i odjela za djecu. Naši najčitatelji za nagradu će dobiti jednogodišnju besplatnu člansku iskaznicu za razdoblje od 23.04.2021.-23.04.2022. i mogućnost posudbe do 6 knjiga odjednom

LJEKOVITA MOĆ KNJIGE – ljekovite knjige po izboru korisnika

Kada govorimo o knjigama, volimo ih isticati kao riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracije. No snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje.
U Noći knjige 2021. stoga vas potičemo da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga i da nam preporučite knjige koje po vašem izboru imaju ljekovitu moć. Vaše odgovore objavit ćemo na našoj facebook stranici.

Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštinu nam je ostavio sljedeću misao: Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno. Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

Aktualno